Sunday 14 August 2011

Biskut Coklat Chip



Bahan-bahan ( 100 biji )

450g tepung gandum
1 biji telur
250g mentega
115g gula halus
110g gula perang
100g chocolate chips
3 sudu besar cocoa powder
250g gajus(panggang dan cincang halus)
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil emplex (perangup biskut)

Cara-cara

1)Pukul mentega dan gula sampai kembang
2)Masukkan telur dan pukul lagi
3)Masukkan tepung+baking soda yg telah diayak, sedikit demi sedikit dan juga chocolate chips dan kacau
Masukkan gajus dan kacau lagi
4)Buat bulat kecik-kecik dan tekan dengan garfu atau apa-apa bentuk yang disukai
5)Bakar dalam oven pada suhu 160C selama 15 minit

Biskut Bangkit Nyonya



Bahan-bahan ( 70 biji )

350 gm tepung ubi
150gm gula icing
20 gm mentega
1 biji kuning telur
130 gm santan pekat
1/8 sudu teh baking powder
1 sudu teh emplex(perangup biskut)
Cara-cara

1)Sanggar tepung ubi di dalam oven selama 15-20minit.
2)Gaul sebati gula acing, mentega & kuning telur.
3)Masukkan santan dan gaul sebati lagi
4)Gaul sebati baking powder kedalam tepung ubi bersama emplex.
5)Masukkan tepung kedalam adunan santan tadi & uli hingga menjadi doh.
6)Canai doh dan terap mengikut bentuk yg disukai.
7)Bakar pada suhu 150'C selama 15minit.

Choclate Crispy Bar



Bahan-bahan ( 10 orang )

4 cawan rice bubbles/bertih nasi
1pack marshmallow putih(agak-agak dalam 30-35biji)
1/4 cawan serbuk koko
6 sdb butter
200 gm bitter chocolate/cooking chocolate

Cara-cara

1- Sapukan butter pada kertas baking pada loyang empat segi 8-inchi.Saya gunakan dua loyang. Ketepikan loyang.
2-dalam periuk cairkan butter,marshmallows bersama serbuk koko. Gunakan api sederhana,kacau sehingga marshmallow cair sepenuhnya dan sebati dengan butter dan serbuk koko. Masukkan bertih beras dan kacau rata.
3-Angkat, masukkan dalam loyang dan tekan rata.
4-sejukkan sebelum dihias dgn coklat cair.
5-Selepas coklat hiasan mengeras bolehlah dipotong bentuk empat segi bar coklat bertih ini dan disimpan dalam bekas kedap udara.