Friday 29 April 2011

Ayam Masak Merah Madu

Bahan:

Ayam yg telah digoreng
Halia yg telah dikisar
1 labu bawang putih dan 2 labu bawang merah dikisar bersama
2 camca besar madu
Sos tomato
Cili kering dikisar
Sedikit minyak masak
Bawang besar, cili hijau dan cili merah(sekadar hiasan)
Garam
Serbuk Perasa
Gula
Air

Cara:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia yg dikisar sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan cili kisar
  4. Kacau sehingga kelihatan garing & naik bau.
  5. Masukkan sos tomato dan madu, sedikit serbuk perasa, gula, garam, air.
  6. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi.
  7. Gaul sehingga sebati.
  8. Akhir sekali taburkan hirisan bawang besar, cili hijau dan cili merah  diatas ayam masak merah tadi sebagai hiasan.

0 comments:

Post a Comment