Thursday 28 April 2011

Nasi Minyak Terengganu

Bahan:

Beras mesti direndam 3 jam / semalaman sblm dimasak dan di toskan (Guna Basmathi)
4 pot beras
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cengkih
Buah Pelaga
Halia sebesar ibu jari kaki(blend)
5 ulas bawang besar(blend)
3 ulas bawang putin (blend)
1 labu bawang besar(potong dadu)
2 sudu susu pekat
2 sudu planta
1 ½ sudu minyak masak
1 biji buah tomato dipotong dadu

Cara:
  1. Masukkan 2 sudu besar planta dan 1 ½ sudu minyak masak dalam periuk
  2. Tumis rempah kasar, bawang mesin & bawang besar hingga naik bau. Masukkan air ikut sukatan beras(4 pot + 1 ½ pot extra air)
  3. Masukkan sos tomato ½ senduk, susu pekat 2 sudu dalam air tadi dan tomato dipotong dadu.
  4. Isi garam secukup rasa, gula, daun pandan. Biar air mendidih. Rasa kuah secukup rasa baru masukkan beras yg ditoskan.
  5. Sesuai dimakan bersama papedom, acar timun, gulai@ kari daging atau ayam masak merah.

0 comments:

Post a Comment