Friday 29 April 2011

Char Kue Teow Penang

Bahan untuk paste:
200gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih diketuk
6 sb sos tiram
3 sdk kicap pekat
3 sdb kicap manis
1 sdk petis
2 sb pati ikan bilis/ pati udang
3 sdk garam
1 sdk gula

Bahan untuk mee:
1 pek kue teow
1 sb cili boh
Kerang
Sedikit taugeh & daun kucai
2 biji telur

Cara untuk Paste:

Rebus udang dan iar. Bila udang hamper masak, angkat udang & toskan. Jangan buang airnya.Campurkan air rebusan tadi dengan bahan paste. Reneh paste hingga pekat. Matikan api biar sejuk dan simpan dalam fridge.

Cara untuk Mee:

Tumis cli boh hingga kering. Masukan 4 sdb paste tadi. Masukkan udang yg direbus dan kerang. Masukkan ½ cawan air. Proses memasak 3-4 min sahaja. Pastikan api kuat. Bila ir mendidih masukkan kue teow, kucai, taugeh & kacau rata.Pecahkan telur, kacau & boleh angkat untuk dihidang.

0 comments:

Post a Comment