Friday 17 June 2011

Sagun





Bahan-bahan

3 kilo beras ( jenama yang murah shj,direndam semalaman )
8 biji kelapa dibuang kulit ari ( kelapa yg blum cukup tua;basah) - diparut
Sedikit garam
3 helai daun pandan
1 kilo gula

Cara Membuat

1. Tumbuk beras atau bleh juga guna mesin food processor dan ayak hingga habis.
2. Apabila selesai campu dengan kelapa yang dah siap diparut.
3. Tambahkan garam dan kepalkan menjadi seperti bola tenis.
4. Panaskan kuali dengan api perlahan lalu. asukkan kepalan tepung tadi sambil pecah2kan.
5. Balik2kan hingga separuh masak baru masukkan daun pandan yang telah disiat-siat kecil.
6. Goreng tepung tadi sambil gesek2kan dengan menggunakan senduk supaya ketulan-ketulan kecil pecah.
7. Goreng sampai garing dan api mesti kecil selalu.
8. Apabila daun pandan garing barulah boleh diangkat. Masa memasak anggaran 4 hingga ke 5 jam. Sejukkan.
9. Apabila sejuk campur dengan gula tadi dan gaul sebati. Buang daun pandan dan simpan dalam bekas kedap udara.

0 comments:

Post a Comment