Bahan kuah ikan bakar:
3 sudu cili boh
1 ulas bawang besar (dikisar)
Belacan
5/6 batang serai (blend dan ambil air + ampas ½)
Gula secukup rasa
Daun Kesom – dimayang
Cara:
- Gaul cili boh bersama bawang besar yg telah dikisar.
- Tumis bersama belacan sehingga naik wangi. Masuk gula secukup rasa.
- Biar mendidih lama.masukkan air serai + ampas serai untuk pekatkan kuah.
- Tambahkan air jika kuah terlalu pekat.
- Masukkan garam & perasa.
- Akhir sekali masukkkan daun kesom.
Cara Bakar ikan:
- Letakkan daun pisang dia atas kuali leper. Sapukan kuah ikan bakar ke atas daun dan letakkan ikan.
- Lumur sedikit kuah ikan lagi ke atas ikan dan ditutup dengan daun pisang.
- Biarkan selama 15 min untuk ikan itu masak.
- Sesudah masak angkat ikan dan letakkan di dalam pinggan dan di curahkan lagi kuah ke atas ikan tadi.
- Taburkan sedikit daun kesom diatas ikan. Siap untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment