Friday, 29 April 2011

Ikan Bakar Terengganu

Bahan kuah ikan bakar:

3 sudu cili boh
1 ulas bawang besar (dikisar)
Belacan
5/6 batang serai (blend dan ambil air + ampas ½)
Gula secukup rasa
Daun Kesom – dimayang

Cara:
  1. Gaul cili boh bersama bawang besar yg telah dikisar.
  2. Tumis bersama belacan sehingga naik wangi. Masuk gula secukup rasa.
  3. Biar mendidih lama.masukkan air serai + ampas serai untuk pekatkan kuah.
  4. Tambahkan air jika kuah terlalu pekat.
  5. Masukkan garam & perasa.
  6. Akhir sekali masukkkan daun kesom.

Cara Bakar ikan:
  1. Letakkan daun pisang dia atas kuali leper. Sapukan kuah ikan bakar ke atas daun dan letakkan ikan.
  2. Lumur sedikit kuah ikan lagi ke atas ikan dan ditutup dengan daun pisang.
  3. Biarkan selama 15 min untuk ikan itu masak.
  4. Sesudah masak angkat ikan dan letakkan di dalam pinggan dan di curahkan lagi kuah ke atas ikan tadi.
  5. Taburkan sedikit daun kesom diatas ikan. Siap untuk dihidang.

0 comments:

Post a Comment