Bahan:
Beras mesti direndam 3 jam / semalaman sblm dimasak dan di toskan (Guna Basmathi)
4 pot beras
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cengkih
Buah Pelaga
Halia sebesar ibu jari kaki(blend)
5 ulas bawang besar(blend)
3 ulas bawang putin (blend)
1 labu bawang besar(potong dadu)
2 sudu susu pekat
2 sudu planta
1 ½ sudu minyak masak
1 biji buah tomato dipotong dadu
Cara:
- Masukkan 2 sudu besar planta dan 1 ½ sudu minyak masak dalam periuk
- Tumis rempah kasar, bawang mesin & bawang besar hingga naik bau. Masukkan air ikut sukatan beras(4 pot + 1 ½ pot extra air)
- Masukkan sos tomato ½ senduk, susu pekat 2 sudu dalam air tadi dan tomato dipotong dadu.
- Isi garam secukup rasa, gula, daun pandan. Biar air mendidih. Rasa kuah secukup rasa baru masukkan beras yg ditoskan.
- Sesuai dimakan bersama papedom, acar timun, gulai@ kari daging atau ayam masak merah.
0 comments:
Post a Comment