Bahan
2 biji terung panjang (dipotong serong dan dicelur sebentar,toskan)
1 labu bawang besar (dihiris)
Minyak masak, Garam secukup rasa
1/2 cawan ikan bilis (digoreng garing)
(bahan untuk dimesinkan)
10 tangkai cili kering / (2 sudu cili boh)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Membuat
1. Tumis bahan yang dimesin hingga garing.
2. Masukkan terung yang telah dicelur tadi.
3. Masukkan sedikit garam,gula campurkan ikan bilis dan bawang besar tadi. Gaul rata.
4. Angkat dan hidangkan.
Friday, 17 June 2011
Sambal goreng telur itik (ayam)
Bahan
(Bahan ut ditumbuk)
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1 ulas bawangg putih
2 biji telur itik
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
1/2 cawan ikan bilis (digoreng garing)
Garam,Gula dan minyak untuk menumis
Cara Membuat
1. Tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau dan garing.
2. Pecahkan telur itik dan campur ke dalam tumisan tadi.
3. Masukkan bilis, bawang besar, garam,gula. Balik2kan dan angkat.
(Bahan ut ditumbuk)
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1 ulas bawangg putih
2 biji telur itik
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
1/2 cawan ikan bilis (digoreng garing)
Garam,Gula dan minyak untuk menumis
Cara Membuat
1. Tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau dan garing.
2. Pecahkan telur itik dan campur ke dalam tumisan tadi.
3. Masukkan bilis, bawang besar, garam,gula. Balik2kan dan angkat.
Kangkung Goreng Belacan
Bahan
500gm kangkung dibersihkan dan dipotong kecil (toskan)
200gm udang basah
Garam,gula,minyak untuk menumis
(bahan utk ditumbuk)
3 biji cili merah
1 inci belacan
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
Cara Membuat
1. Panaskan kuali dan sedikit minyak untuk menumis.
2. Tumiskan bahan yang ditumbuk hungga naik bau. Kemudian masukkan udang dan sedikit air.
3. Masukkan sayur kangkung kacau rata dan rasa masinnya. Jika perlu isi garam. Tambahkan secubit gula. Angkat sedia dihidang.
500gm kangkung dibersihkan dan dipotong kecil (toskan)
200gm udang basah
Garam,gula,minyak untuk menumis
(bahan utk ditumbuk)
3 biji cili merah
1 inci belacan
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
Cara Membuat
1. Panaskan kuali dan sedikit minyak untuk menumis.
2. Tumiskan bahan yang ditumbuk hungga naik bau. Kemudian masukkan udang dan sedikit air.
3. Masukkan sayur kangkung kacau rata dan rasa masinnya. Jika perlu isi garam. Tambahkan secubit gula. Angkat sedia dihidang.
Sambal goreng bendi
Bahan
300gm bendi
1/2 cawan ikan bilis
(bahan untuk ditumbuk)
1 sudu makan cili boh (5 biji cili kering)
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
minyak,gula,garam
Cara Membuat
1. Bendi dibasuh dan dipotong serong.
2. Panaskan minyak goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
3. Tumis bahan yang ditumbuk hingga garing dan masukkan bendi tambahkan garam dan gula, gaul rata.
4. Masukkan ikan bilis masak hingga sayur empok dan angat. Sedia dihidang.
300gm bendi
1/2 cawan ikan bilis
(bahan untuk ditumbuk)
1 sudu makan cili boh (5 biji cili kering)
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
minyak,gula,garam
Cara Membuat
1. Bendi dibasuh dan dipotong serong.
2. Panaskan minyak goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
3. Tumis bahan yang ditumbuk hingga garing dan masukkan bendi tambahkan garam dan gula, gaul rata.
4. Masukkan ikan bilis masak hingga sayur empok dan angat. Sedia dihidang.
Sambal goreng ikan bilis
Bahan
1 peket tempe (didadu dan dihoreng)
1 cawan ikan bilis (dibuang tulang dan digoreng)
1 biji kentang (dihiris nipis dan di goreng)
1 cawan kacang tanah (digoreng dengan sedikit minyak)
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
(bahan untuk dikisar)
10 tangkai cili kering
4 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Cara Membuat
1. Panaskan kuali tumiskan bahan2 yang dikisar sehingga garing.
2. Masukkan tempe, ikan bilis, kentang dan kacang tanah yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
3. Tambahkan garam, gula secukup rasa.
4. Sedia untuk dihidang.
1 peket tempe (didadu dan dihoreng)
1 cawan ikan bilis (dibuang tulang dan digoreng)
1 biji kentang (dihiris nipis dan di goreng)
1 cawan kacang tanah (digoreng dengan sedikit minyak)
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
(bahan untuk dikisar)
10 tangkai cili kering
4 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Cara Membuat
1. Panaskan kuali tumiskan bahan2 yang dikisar sehingga garing.
2. Masukkan tempe, ikan bilis, kentang dan kacang tanah yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
3. Tambahkan garam, gula secukup rasa.
4. Sedia untuk dihidang.
Kupang Goreng Bercili
Bahan-bahan
1 kilo kupang dibersihkan dan direbus
2 sudu cili boh
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tiram
1/2 cawan air
Sedikit gula dan garam
Minyak utk menumis
(bahan yamg dimesin)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Cara Membuat
1. Kupang dikopik kulitnya.
2. Panaskan kuali, tumiskan bahan2 yang dimesin. Apabila garing campur cili boh goreng hingga garing.
3. Campurkan kesemua sos dan campurkan air, biar mendidih sekejap.
4. Masukkan kupang dan kacau.
5. Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Tambah air jika perlu.
6. Balik-balikkan dan angkat. Sedia dihidang.
Kerabu Taugeh
Bahan-bahan
300gm taugeh ( dibasuh dan ditoskan )
1/2 kilo kerang direbus dan dikopek kulit
1 labu bawang besar ( dihiris )
2 biji limau kasturi ( diambil jusnya )
1 sudu sos ikan
1 sudu gula pasir
Garam secukup rasa
Bahan Dikisar
2 biji cili merah
3 biji cili api
1 sudu makan asam jawa
Cara Membuat
1. Gaulkan semua bahan dalam mangkuk rasa masin dan masamnya.
2. Sedia dihidangkan.
300gm taugeh ( dibasuh dan ditoskan )
1/2 kilo kerang direbus dan dikopek kulit
1 labu bawang besar ( dihiris )
2 biji limau kasturi ( diambil jusnya )
1 sudu sos ikan
1 sudu gula pasir
Garam secukup rasa
Bahan Dikisar
2 biji cili merah
3 biji cili api
1 sudu makan asam jawa
Cara Membuat
1. Gaulkan semua bahan dalam mangkuk rasa masin dan masamnya.
2. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Posts (Atom)