Bahan A
500gm daging ( dipotong kecil )
3 helai daun limau purut
2 cawan air
1 cawan air asam jawa
3 sudu minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B ( dikisar )
10 tangkai cili kering
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
3 batang serai
3 biji buah keras
1 inci belacan
3 batang serai
2" lengkuas diketuk
Cara Membuat
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga garing.
2. Masukkan daging dan air biar sehingga daging empuk. (tutup periuk )
3. Masukkan air asam jawa dan biar sehingga mendidih.
4. Suaikan rasa dan masukkan daun limau purut.
5. Biarkan reneh sehingga pekat dan pecah minyak.
6. Angkat dan sedia untuk dihidang.
Wednesday, 8 June 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment