Bahan
600gm tepung gandum
600gm gula pasir
10 biji telur
Sedikit rempah kuih ( bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis dikisar halus dan ditapis airnya )
1/2 biji kelapa dan diambil santan sebanyak yang cukup (dijadikan doh)
1/2 senduk minyak kelapa
Cara Membuat
1.Masukkan gula dan telur. Kacau sehingga gula hancur dengn menggunakan tangan.
2. Masukkan tepung berselang seli dengan santan dan perahan air rempah tadi yang telah ditapis.Aggakkan cukup cair dan pekatnya.
3. Masukkan minyak ke dalam adunan tadi dan perap semalaman.
4. Panaskan acuan sepit dan sudukan sesudu dan bakar sehingga kekuningan.
5. Pastikan adunan tidak terlalu pekat. Sekiranya pekat tambah sedikit air. Selamat mencuba.
Monday, 13 June 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment