Thursday, 16 June 2011

Resipi Laksa Johor Sri Angsana

Bahan

2 kotak spageti ( direbus terlebih dahulu, utk 20 org)
600gm ikan tenggiri
600gm ikan parang
4 ekor ikan kembung
( ikan direbus dan dihancurkan terlebih dahulu )
200gm isi udang basah
100gm udang kering ( dihancur halus )
Sedikit belacan
1 cawan kelapa ( dijadikan kerisik )
5 cawan santan ( drpd 3 biji kelapa )
1 senduk nasi cili kering
5 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar jintan manis
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih ( dihancurkan sampai halus )
Sepotong kecil halia dan lengkuas
4 batang serai
1/2 sudu gula pasir
Sedikit garam

Cara Memasak

1. Tumis campuran bawang sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili giling sehingga pecah minyak.
2. Masukkan ketiga2 rempah beserta isi ikan dan udang.
3. Masukkan santan, kerisik, gula dan garam secukup rasa.
4. Didihkan sehingga kuah menjadi pekat dan dimasak pada api sederhana.

Bahan Ulam

1 batang timun ( dibuang kulit dan dimayang halus )
2 mangkuk tauge, sedikit daun kesum dan daun selasih ( dimayang halus )
3 hingga 4 biji limau kasturi
Sedikit lobak asin dan sambal belacan

0 comments:

Post a Comment