Bahan
2 keping ikan parang (dibersihkan)
1 inci kunyit hidup ( ditumbuk halus)
1 inci halia dimayang
3 ulas bawang merah ( ditumbuk halus )
2 ulas bawang putih ( ditumbuk halus )
1 inci belacan ( ditumbuk halus )
1 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
Gula, Garam, Serbuk perasa ( jika suka ) secukup rasa
Sedikit halba untuk kegunaan menumis
2 biji Cili hijau ( dibelah 4 untuk hiasan )
Cara Membuat
Panaskan minyak dan periuk.Tumiskan halba sehingga wangi. Masukkan bawang merah, bawang putih, kunyit serta belacan yang telah ditumbuk halus. Masukkan halia dan tumis sehingga naik bau. Masukkan ikan dan setengah cawan air dan biarkan sehingga mendidih sekejap. Masukkan perahan asam jawa dan tambahkan sedikit garam. Biarkan mendidih dan masukkan cili hijau yang telah dibelah empat. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih.
Wednesday, 8 June 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment