Bahan A
500gm ikan pari
10 biji bendi
1/2 cawan air asam jawa
5 tangkai daun kesum
3 cawan air
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Cara Membuat
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan dan garam scukup rasa.
4. Masukkan daun kesum dan bendi kemudian biarkan sehingga mendidih lagi. Perlahankan api, biarkan sehingga pecah minyak dan sayur lembut.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan ikan masin.
Wednesday, 8 June 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment