Bahan A
5 biji telur itik ( boleh gunakan telur ayam juga)
1 cawan santan pekat
10 biji belimbing buluh
1 helai daun kunyit ( dikoyak )
2 batang serai ( diketuk )
Garam secukup rasa
Bahan B
20 biji cili api
2 1/2 inci kunyit
2 cawan santan
Cara Membuat
1. Masukkan bahan yang dikisar dan serai ke dalam periuk.
2. Kemudian, masak perlahan sehingga mendidih.
3. Pecahkan telur itik ke dalam periuk satu per satu ( jangan sampai kuning telur pecah )
4. Biarkan sehingga mendidih dengan api yang kecil.
5. Masukkan santan pekat,garam,daun kunyit,dan belimbing buluh. Kacau perlahan supaya tidak pecah minyak.
6. Hidangkan dengan nasi putih.
Wednesday, 8 June 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment