Bahan
4 keping ikan tenggiri
2 biji terung panjang
(bahan untuk dimesinkan)
10 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar rempah biji ( ketumbar )
1 sudu besar jintan manis
1 sudu kecil lada hitam
sedikit kerisik anggaran 1 sudu besar
1/2 sudu kecil halba
1/2 cawan air asam jawa
3 sudu minyak masak untuk menumis
Gula dan Garam secukup rasa
Cara Membuat
Panaskan periuk. Tumiskan halba sehingga naik wangi. Masukkan bahan2 yang dikisar dan tumis sehingga garing. Apabila sudah garing, masukkan ikan dan sedikit air. Masukkan terung yang telah dipotong dan dibelah 4. Biarkan mereneh sekejap lalu masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Perlahankan api dan biarkan sehingga pecah minyak dan sayur lembut.
Wednesday, 8 June 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment