Wednesday, 8 June 2011

Kek Chiffon Pandan

Bahan-bahan

8 biji telur ( asingkan putih dan kuning telur )
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula pasir
3/4 cawan santan pekat
1/4 cawan pati air pandan
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh cream of tartar
1 sudu garam

Cara Membuat

1. Pukul putih telur sehingga kembang kemudian masukkan 1/2 bahagian gula sedikit2, pukul lagi sehingga putih dan pekat.
2. Pukul kuning telur bersama 1/2 bahagian gula tadi,pukul sampai kembang. Masukan baking powder dan cream of tartar.
3. Campurkan kedua2 adunan gaul sehingga sebati.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit serta garam.
5. Akhir sekali masukkan santan pekat dan gaulkan sehingga sebati.
6. Tuangkan kedalam acuan bulat yang telah dipanaskan. Bakar selama 45 min.m

0 comments:

Post a Comment